wortelkanaalbehandeling

Er zijn heel veel mensen die gruwelen bij alleen al de gedachten aan een wortelkanaalbehandeling. Deze behandeling wordt ook wel kortweg kanaalbehandeling, endodontologische behandeling of zenuwbehandeling genoemd. Het betreft een tandheelkundige bewerking waarbij de tandpulpa van het wortelkanaal van een gebitselement wordt weggehaald. De ruimte die door deze actie ontstaat zal door de tandarts weer worden opgevuld en dichtgemaakt. De behandeling zal door de tandarts worden uitgevoerd nadat de patiënt plaatselijk is verdoofd.

De meest voorkomende redenen om een wortelkanaalbehandeling uit te voeren zijn: pulpitis (tandpijn) die veroorzaakt is door cariës, een diepe vulling of door een trauma. Maar ook necrose (het pijnloos afsterven) van de zenuw door cariës, een diepe vulling of door een trauma kan een reden zijn voor deze behandeling evenals een het ontstaan van een tandabces. Verder kan een wortelkanaalbehandeling de voorbereiding vormen voor protetische herstel (bijvoorbeeld voor het plaatsen van een kroon op een implantaat of het plaatsen van een brug op implantaten).

Na de wortelkanaalbehandeling kan een patiënt last hebben van pijn. Deze pijn kan enige dagen aanhouden. Vaak krijgt de patiënt gewone pijnstillers voorgeschreven om de pijn mee te bestrijden. Wanneer er, in sommige gevallen, een acute ontsteking (flare-up) optreedt dan zal een alledaagse pijnstiller niet voldoende zijn. Het is dan meestal nodig dat de patiënt met een antibioticum zal worden behandeld.

Kunnen de wortelkanalen niet voldoende gedesinfecteerd worden, door bijvoorbeeld verkalkte kanalen, kromme kanalen of het afbreken van instrumenten inde kanalen, dan kan er een tandabces ontstaan na uitvoering van een wortelkanaalbehandeling.

Reacties zijn gesloten.