witte tanden

Wanneer het gebit is verkleurd dan wordt soms het bleken toegepast. Om tanden en kiezen te bleken zijn er verscheidene methoden. Allereerst kan men de hulp van een tandarts inroepen om het gebit witter te maken. Daarnaast zijn er talloze commerciële middeltjes die tanden witter kunnen maken. Deze producten zijn bedoeld voor mensen die zelf hun tanden witter willen maken. Maar omdat de tandarts gespecialiseerd is in het verzorgen van tanden en kiezen wordt de doe-het-zelfmethode afgeraden.

Er kan een onderscheid worden gemaakt in de methoden waarop de tanden worden gebleekt. Levende tanden kunnen van buitenaf worden gebleekt terwijl dode tanden van binnenuit kunnen worden aangepakt. Levende tanden bleken kan op verschillende manieren: het gebruik van een bitje met bleekgel is de meest populaire vorm om tanden te bleken. Deze methode kan zowel thuis als bij de tandarts worden toegepast. De tandarts zal echter een sterker bleekmiddel gebruiken en een betere controle uitoefenen op het bleekproces.
Verder kan de tandarts een bleekgel direct op de tanden aanbrengen. Hierbij worden de tanden eerst gedroogd met behulp van een rubberen lapje dat daarna dient om het tandvlees tegen de gel te beschermen.

Dode verkleurde tanden kunnen van binnenuit worden gebleekt. Er wordt dan een blekende stof in de tanden gebracht. De tand wordt afgesloten met een tijdelijke vulling. Wanneer de tand een tint lichter is geworden dan zal het bleekmiddel weer uit de tand worden gehaald. Evenals bij het gebruik van uitwendige bleekgel zijn ook bij deze methode vaak meerdere behandelsessies nodig.

Doordat menselijke tanden zich niet kunnen regenereren zijn ze gemaakt van zeer hard materiaal. Tanden kunnen echter gaan verkleuren onder invloed van eetgewoontes, roken , het drinken van wijn, koffie en thee, maar zeker ook door een slechte mondhygiëne. Naarmate de mens ouder wordt neemt ook de dikte van het tandbeen toe wat de tanden donkerder en geler maakt. Wanneer dan ook nog het tandglazuur slijt of op sommige plaatsen zelfs helemaal verdwijnt zal het tandbeen nog duidelijk zichtbaar zijn en de tanden nog geler kleuren.

Er zijn agressieve witmakers in de handel die tijdelijk kunnen zorgen voor wittere tanden. Naar een poosje worden de tanden toch weer geler van kleur omdat deze middelen het tandglazuur aantasten wat tot gevolg heeft dat het tandbeen beter zichtbaar wordt. Het is dus af te raden om deze methoden toe te passen. Wel zijn er een aantal dingen die men kan doen om de tanden wit te maken en te houden.

Poets de tanden minstens twee keer per dag en zeker een keer voor het slapen gaan. Op deze manier krijgen zuren en bacteriën niet de kans om de tanden aan te tasten en ze te vergelen. Beperk eetgewoontes die een aanslag op de tanden achterlaten en stop met roken. Gebruik een goede tandpasta die fluoride bevat. Vermijdt echter tandpasta waarin schuurmiddelen zijn verwerkt. Ze beloven weliswaar een stralend wit gebit maar doordat ze het tandglazuur beschadigen kan er uiteindelijk een vergeling van de tanden optreden. Men bereikt hiermee dus een averechts effect.

Reacties zijn gesloten.