wisselen tanden

Bij de geboorte heeft een mens meestal geen zichtbaar gebit. De tanden en kiezen zijn al wel in de kaak aanwezig maar zullen pas na enkele maanden doorbreken. Het gebit dat er dan is ontstaan wordt het melkgebit genoemd.

Rond de vijfjarige leeftijd gaat er echter iets veranderen. Er komen nieuwe kiezen bij achter het bestaande melkgebit. Er gaan dus niet eerst kiezen uit om plaats te maken. In de mond van het kind zijn nu zowel melktanden als blijvende gebitselementen aanwezig. Men spreekt dan ook van een wisselgebit.

Langzamer hand worden de melktanden vervangen door hun blijvende equivalent. Na de blijvende kiezen achter het melkgebit volgt de wisseling van de voortanden. Kinderen zijn hier vaak erg trots op. Vanaf ongeveer vijf tot acht jarige leeftijd zullen er tanden worden gewisseld. Hierna volgt een soort rustpauze die ongeveer één tot twee jaar kan duren. Hierna gaat het wisselen van de tanden en het doorbreken van kiezen weer verder tot het gebit compleet is.

Meestal gaat het tanden wisselen bij meisjes iets sneller dan bij jongens omdat meisje in de leeftijd van 10 tot 13 jaar sneller groeien dan jongens waardoor ook het wisselen wordt versneld. Het verschil tussen het wisselen bij jongens en meisje bedraagt ongeveer een jaar.

Veel mensen denken dat een melkgebit minder goed onderhouden hoeft te worden omdat er nog tanden worden gewisseld. Maar niets is minder waar. Immers slechte melktanden kunnen de onderliggende blijvende tanden al aantasten voordat ze doorgekomen zijn. Melktanden daarom ook goed poetsen.

Reacties zijn gesloten.