verstandskies

Een meer gebruikte term voor verstandskies in Vlaanderen is wijsheidstand. Het betreft een gebitselement dat deel uitmaakt van het volwassen gebit. In totaal heeft een volwassene vier verstandskiezen die zich helemaal achter in de mond bevinden. Echter, niet bij iedereen breken alle verstandskiezen ook door. Bij sommige mensen breken ze helemaal niet of maar één of enkele van de vier door.

In sommige gevallen levert het doorkomen van de verstandskiezen problemen op doordat de kies die ervoor staat wordt aangetast. Het is ook mogelijk dat een verstandskies door cariës of parodontaal is aangetast. In overleg met de patiënt kan een tandarts dan besluiten om de verstandskies te verwijderen. Blijkt echter uit onderzoek (meestal door röntgenfoto’s) dat het verwijderen van de kies problemen kan geven dan zal de tandarts de hulp van een kaakchirurg inroepen.

Het verwijderen van de verstandskies door een kaakchirurg zal echter niet plaatsvinden in de tandartsenpraktijk maar in een kliniek. De kaakchirurg zal doorgaans maximaal twee verstandskiezen tegelijk trekken. Indien aanwezige, zullen de overige exemplaren op een later tijdstip worden verwijderd. Het trekken van de kiezen zal zowel bij de tandarts als de kaakchirurg plaats hebben onder een plaatselijke verdoving. Indien een patiënt bang is voor dergelijke behandelingen dan kan er ook worden gekozen om alle verstandskiezen tegelijk onder narcose te alten weghalen.

Nadat de verstandskiezen zijn verwijderd kunnen de volgende verschijnselen optreden: de wang kan opgezwollen zijn, er kan pijn ervaren worden, een nabloeding, de mondopening kan beperkt zijn en er kan sprake van temperatuursverhoging zijn.

Reacties zijn gesloten.