Tandvleesontsteking

Ontstekingen die aan de rand van het tandvlees zitten worden gingivitis genoemd en worden veroorzaakt door bacteriën. In de ophopingen van het tandplak en tandsteen zitten namelijk verschillende soorten bacteriën. Deze ophopingen zitten rondom de tanden en de kiezen in de mond. De belangrijkste oorzaak voor tandvleesontsteking is dan ook het ontbreken van een goede mondhygiëne.

Ontstekingen aan het tandvlees zijn te herkennen aan de rode kleur en het zal snel gaan bloeden, zelfs bij een lichte aanraking. Het tandvlees wordt slap waardoor het niet langer stevig om de tanden heen ligt. Verder kan het tandvlees op gaan zwellen.

De rode kleur van het tandvlees ontstaat door de verwijding van de aanwezige bloedvaten. Deze verwijding zijn het gevolg van stoffen die door het lichaam worden afgegeven wanneer er infecties zijn ontstaan door bacteriën in het tandplak en het tandsteen.

Doordat er, bij een ontsteking van het tandvlees, ruimte ontstaat tussen de tand of kies en het tandvlees kunnen er tijdens het poetsen haarvaatjes, die in het tandvlees gelegen zijn, worden geraakt en stuk gaan. Hierdoor ontstaan er bij tandvleesontsteking snel bloedingen.

Het zwellen van het tandvlees bij een ontsteking is een positieve zwelling. Wanneer er een negatieve zwelling zo optreden zou het tandvlees zich juist terug trekken van de tand. Door te veel druk op het tandvlees uit te oefenen tijdens het poetsen kan het tandvlees geïrriteerd raken en zich terug gaan trekken. De tandhalzen komen dan bloot te liggen en worden gevoelig. Warmte en koude voelen dan onprettig aan.

Tandvleesontsteking wordt ook wel gingivitis genoemd. Gingivitis komt van gingiva, een ander woord voor tandvlees en itis wat ontsteking betekent. Een ontsteking van het tandvlees ontstaat door een opeenhoping van tandplak en tandsteen dat zich rondom de tanden en kiezen bevindt. De aandoening wordt gekenmerkt door een zwelling en door roodheid van het tandvlees. Bovendien zal ontstoken tandvlees bij zelfs een lichte aanraking kunnen gaan bloeden.

Doordat er tandplak voor een langere tijd aanwezig is, met name op de overgang tussen de tand of de kies en het tandvlees, kan er een tandvleesontsteking ontstaan. Wanneer het tandplak wordt verwijderd kan de ontsteking van het tandvlees genezen. Door altijd goed te poetsen en het tandplak te verwijderen kunnen ontstekingen aan het tandvlees bovendien worden voorkomen.

Blijft de ontsteking echter voor een langere tijd bestaan dan zal er tussen het gebitselement en het tandvlees een ruimte ontstaan. Deze ruimte wordt gevuld door het tandplak en het tandsteen. Een dergelijke ruimte wordt wel een tandpocket genoemd. Naarmate de tandpocket dieper wordt zal het verbindingsweefsel, dat tussen de tanden of kiezen en het kaakbot zit, worden verbroken. Er bestaat dan ook de mogelijkheid dat het kaakbot zelf wordt afgebroken. Dit wordt dan parodontitis genoemd.

Het dieper gelegen tandplak of het tandsteen kan alleen maar door een tandarts of een mondhygiënist worden weggehaald. Wanneer dit niet gebeurt dan zal op den duur steeds meer kaakbot en vezels van het verbindingsweefsel worden afgebroken. Tanden en kiezen gaan hierdoor loszitten en kunnen uiteindelijk uit de kaak vallen.

Reacties zijn gesloten.