tandtechniek

Tandtechniek is een vakgebied dat zich op het vervaardigen van tandheelkundige voorzieningen. Deze kunnen enkele tanden of kiezen betreffen maar ook een volledig gebit dat vervangen dient te worden. Voor elk individueel geval zal er een individuele oplossing gezocht worden. Ieder mens is immers uniek en heeft zijn eigen voorkeuren en wensen.

Tandtechniek wordt vaak beoefend in een tandheelkundig laboratorium meestal in opdracht van een tandarts of een andere tandheelkundige behandelaar. Een doorverwijzing daar tandtechniek kan namelijk ook afkomstig zijn van bijvoorbeeld een kaakchirurg of een orthodontist. Een patiënt kan dus niet direct bij een tandheelkundige laboratorium terecht maar heeft in alle gevallen een doorverwijzing hiervoor nodig.

De tandheelkundige voorzieningen die binnen het vakgebied worden gemaakt zijn meestal beugels, bruggen, implantaten, kronen en tandprotheses. De vervaardigde tandtechnische voorzieningen mogen niet van echte te onderscheiden zijn behalve dan de beugels (dit zijn werkstukken die gemaakt worden binnen het vakgebied van de orthodontie). Wel kunnen bijvoorbeeld de tandkleur of de vorm van bepaalde kunsttanden worden aangepast naar wens de patiënt.

De opleiding voor tandtechniek wordt in Vlaanderen verzorgt door een studierichting aan het TSO (Technisch Secundair Onderwijs) of een leercontract. De TSO opleiding tandtechniek is in Vlaanderen te volgen in Merksen, Oostende en Brussel. Beroepen in de danstechniek worden in Vlaanderen aangeduid als zijnde knelpuntberoepen. Dit wil zeggen dat het moeilijk is om de vacatures op te vullen die openstaan binnen de tandtechniek. Dit zou betekenen dat iemand die klaar is met deze studie tamelijk zeker kan zijn van een vaste baan.

Reacties zijn gesloten.