tandprothes

Een tandprothese is een uitneembare vervanging van ontbrekende gebitselementen. Een tandprothese moet de functie, die de ontbrekende eigen tanden en kiezen hadden, zo goed mogelijk gaan overnemen. De tandprotheses die tegenwoordig worden gebruikt, zien er mooi uit en zitten comfortabel in de mond. Dit in tegenstelling tot, de vaak minder goed passende, tandprotheses in vroeger tijden.

Het is niet alleen belangrijk dat een tandprothese functioneel is. Voor veel mensen is het ook erg belangrijk dat een dergelijke prothese lekker zit en er bovendien zo natuurlijk mogelijk uitziet. De patiënt kan altijd zijn voorkeuren of wensen aangeven. De implantoloog zal zoveel als mogelijk deze voorkeuren of wensen trachten in te willigen.

De overgang van eigen tanden en kiezen naar het dragen van een tandprothese is voor veel mensen erg wennen. Ze moeten wennen aan het kauwen en spreken met een onbekend object in hun mond. Maar ook kunnen ze onzeker zijn over hun uiterlijk. Tanden zijn immers de blikvanger van het gezicht. Door goed met de tandarts en implantoloog te overleggen en eventuele wensen kenbaar te maken kunnen deze gevoelens tot een minimum woorden beperkt.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken heeft ook een tandprothese regelmatig een controle nodig. Een dergelijke controle is te vergelijken met de half jaarlijkse controle van de eigen tanden bij de tandarts. Er wordt tijdens zo’n controle gelet op de pasvorm en het functioneren van de tandprothese. Indien het nodig wordt geacht dan zullen er aanpassingen worden uitgevoerd om eventueel aanwezige problemen op te lossen.

Als bestaande tanden of kiezen zijn verwijderd dan kan men kiezen voor het plaatsen van een tandprothese. Tegenwoordig worden steeds meer tandprothese bevestigd aan één of meer implantaten. Een implantaat is een soort kunstwortel die in het kaakbeen wordt geschroefd. Hierbij kan de tandprothese vast of variabel in de kaak worden bevestigd.

Er bestaan zowel gedeeltelijke tandprotheses als volledige tandprotheses. Het voordeel van het bevestigen van een tandprothese aan één of meerdere implantaten is dat de tandprothese zeer sterk kan zijn. Bovendien kan ook kiezen voor een kunstgebit als tandprothese.

In tegenstelling tot vroeger worden tegenwoordig vaste tandprotheses op implantaten in de kaak bevestigd. Vroeger droeg men het kunstgebit meestal los in de mond of lijmde het met een speciale lijm tijdelijk vast aan het tandvlees. De moderne tandprothese bestaat uit een aantal porseleinen tanden en kiezen. Dit wordt ook wel een brug genoemd. Het is met een dergelijke tandprothese niet meer mogelijk om deze uit de mond te halen zoals men dat vroeger deed met het kunstgebit. De tandprothese van porselein kan men uiteraard wel op een normale manier reinigen. Het tanden poetsen blijft gelijk aan toen men nog de eigen tanden bezat en reinigde. Een nadeeltje van een vaste tandprothese met porseleinen tanden en kiezen is wel dat de prijs hoger ligt dan die van een losse tandprothese.

Naast het traditionele kunstgebit is er ook alternatieve losse tandprotheses die per kaak aan 2 of meer implantaten zijn bevestigd met een soort kliksysteem. Dit wordt een zogenaamde klikprothese genoemd.

Reacties zijn gesloten.