tandplak

Tandplak is een kleverig, dun, transparant laagje dat in de loop van een dag wordt afgezet op het gebit. Tandplak is voor het grootste deel samengesteld uit voedselresten, slijm en bacteriën. Onder andere bevinden zich in het tandplak melkzuurbacteriën die suikers en andere koolhydraten uit het voedsel om kunnen zetten in zuur. Tandplak is vaak moeilijk te zien maar zit wel overal, ook tussen de gebitselementen in.

Het tandplak dagelijks verwijderen is erg belangrijk omdat tandplak dat een langere tijd op de tanden blijft zitten zich kan omvormen tot tandsteen. Dit tandsteen maakt het oppervlak van de tanden ruw waardoor er nog gemakkelijker tandplak op kan vasthechten. Dagelijks het gebit grondig reinigen kan het tandplak eenvoudig verwijderen. Tandsteen kan echter alleen door de tandarts of orthodontist weggehaald worden.

Tandplak kan niet alleen worden weggehaald door een tandenborstel te gebruiken voor het reinigen van het gebit. Een borstel kan immers de ruimtes tussen de gebitselementen niet bereiken. Door het gebruik van tandenstoker, tussen de gebitselementen te flossen of tandenragertjes te gebruiken kan ook tussen de tanden kiezen het vuil worden verwijderd. Ook zouden elektrische tandenborstels meer tandplak verwijderen dan een gewone tandenborstel.

Door het zuur, dat de bacteriën die in het tandplak zitten, produceren kunnen tanden en kiezen worden aangetast. Het zuur lost als het ware het glazuur op waardoor er gaatjes in de tanden kunnen ontstaan. Dit tandbederf wordt ook wel cariës genoemd. Wanneer cariës niet tijdig wordt behandeld dat kunnen, in het ergste geval tanden of kiezen verloren gaan.

Reacties zijn gesloten.