Tag foutmelding <txp:css format="link" n="style" /> ->  Textpattern Notice: n attribuut is verouderd en wordt afgeraden bij het verwerken van module “geen” op pagina “default”
tandpijn
TANDENGEBIT.BE

tandpijn

home > tandpijn > tandpijn

Pijn die veroorzaakt wordt door tanden en kiezen kan van velerlei aard zijn. Te beginnen met de pijn die het doorkomen van de gebitselementen bij jonge kinderen kan veroorzaken. Deze pijn wordt veroorzaakt doordat de tanden en kiezen door het tandvlees heen groeien. Veel bijten en kauwen op harde voorwerpen versnel het doorkomen en zal de pijn verzachten.

Er is nog een tweede periode waarin er tanden en kiezen door moeten komen namelijk bij het wisselen van het melkgebit voor het blijvende gebit. Vooral het doorbreken van de verstandskiezen wordt door veel mensen als onprettig ervaren.

Pijn aan de tanden kan verder ontstaan door cariës, tanderosie of door ontstekingen aan de tanden of kiezen. Cariës, ook gaatjes genoemd, ontstaat als gevolg van zuur dat in de mond aanwezige bacteriën vormen. Tanderosie wordt eveneens veroorzaakt door zuren maar dan zuur dat direct uit de voeding afkomstig is. Ontstekingen van tanden en kiezen zijn vaak het gevolg van slechte mondhygiëne maar kunnen ook het gevolg zijn van bijvoorbeeld medicijn gebruik, een ontregelde hormoonhuishouding of een verminderd afweersysteem als gevolg van ziekte.

Gaatjes in de tanden kunnen door een tandarts worden uitgeboord en gevuld worden met bijvoorbeeld een amalgaamvulling. Dit geldt ook voor beschadigingen van de tanden en kiezen door tanderosie. Ontstekingen aan een tand kunnen op dezelfde manier worden verholpen. Is de infectie te hevig dat zal de tandarts overgaan tot het trekken van de tand of kies om zo verspreiding van de infectie tegen te gaan en de pijn te elimineren.

Vraagt men aan mensen wat zij de meest vervelende vorm van pijn vinden dan zal een groot deel van hen tandpijn als antwoord geven. Tandpijn is vaak een hevige, zeurende en doordringende pijn. De oorzaak van de pijnklachten kan heel divers zijn.

Zo kan het doorkomen van de tanden en kiezen bij jonge kinderen zorgen voor een vorm van tandpijn. De kinderen kunnen er zelfs een beetje ziek van zijn. Ze worden hangerig, jengelen en proberen op van alles en nog wat te bijten en te kauwen.

Een andere oorzaak voor pijn aan tanden of kiezen kan cariës zijn. Door het zuur dat mondbacteriën produceren, na het nuttigen van suiker- of koolhydraatrijk voedsel of drank, wordt het tandglazuur aangetast en dat kan uiteindelijk resulteren in tandpijn.

Een ontsteking van de tandwortel of het tandvlees kan ook leiden tot pijnklachten in tanden of kiezen. Is tandvlees voor langere tijd ontstoken dan kan er een ruimte tussen het tandvlees en de tand of kies ontstaan waarin zich tandplak en tandsteen ophoopt. Duurt dit erg lang dan kan zelfs de tandwortel worden bereikt die dichtbij de tandzenuw ligt. De pijn die dan kan ontstaan wordt vaak als erg hevig ervaren.

Ook kan er tandpijn optreden wanneer er zich een abces in de mond bevindt. Een abces is een pusophoping die door druk uit te oefenen op de gebitselementen, het tandvlees of de tandzenuw voor pijnklachten kan zorgen.

Tandpijn is meestal goed te verhelpen. Een behandeling van een tandarts is meestal niet te vermijden.

" Het gebit staat op deze site centraal "
Contact
Vragen, Tips, Ideën:
info [at] tandengebit.be