tandpasta

Het poetsen van het gebit is niet iets van alleen deze tijd. Ook in vroeger tijden poetsten mensen hun tanden . Ze deden dit weliswaar niet met een tandenborstel met tandpasta erop maar met een takje van een geneeskrachtige plant of boom. Maar ook zout en as (eventueel met kruiden gemengd) waren in oude tijden een veel gebruikt middel om tanden en kiezen te reinigen.

Voor de dagelijkse mondhygiëne wordt heden ten dagen echter geen gebruik meer gemaakt van bovengenoemde middelen. Men heeft nu de beschikking over diverse soorten tandpasta en tandenborstel om het gebit mee te verzorgen. Tandpasta is samengesteld uit een aantal verschillende onderdelen namelijk: schuur- en polijstmiddelen om tandplak te verwijderen, humectantia (hierdoor droogt de tandpasta niet uit), detergentia, bindmiddel, kleur-, zoet- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen, water en verder nog allerlei verschillende stoffen die om therapeutische- en/of esthetische redenen worden toegevoegd.
.
Voor jonge kinderen en kinderen met een wisselgebit is de samenstelling van de grondstoffen van de tandpasta anders dan die voor volwassenen met een blijvend gebit. Voor tandpasta die bedoeld is voor het gebruik door kinderen worden bovendien minder agressieve grondstoffen gebruikt. Een melkgebit heeft immers een andere vorm van bescherming nodig dan een blijvend gebit. Maar ook het feit dat jonge kinderen de tandpasta vaker opeten speelt hierbij een erg belangrijke rol. Kindertandpasta heeft verder vaak een lekker zoete vruchtensmaak en een vrolijke kleur. Tegenwoordig is aan zowel de gewone als aan de kindertandpasta fluoride toegevoegd. Deze fluoride zorgt voor een extra bescherming tegen cariës.

Reacties zijn gesloten.