tandenborstel

Om alle tanden en kiezen goed te reinigen is de tandenborstel het belangrijkste instrument. Wanneer de gebitselementen worden gereinigd met een tandenborstel en een goede tandpasta is dat het begin van juiste mondhygiëne. Al rond 1750 werden er tandenborstel gebruikt voor het onderhouden van het menselijk gebit. Ze waren gemaakt van dierenharen dit in tegenstelling tot de kunststof of nylon borstelharen die men tegenwoordig op een tandenborstel aantreft.

Heden ten dage kan men twee soorten tandenborstels onderscheiden. De tandenborstel voor het handmatig poetsen van het gebit, bestaande uit een steel met aan het uiteinde een borstelkop, en de elektrische tandenborstel, die een motortje in het handvat heeft dat voor trillingen en/of rotatie van de borstel zorgt. Uit wetenschappelijk onderzoek is vast komen te staan dat het poetsen met een elektrische tandenborstel meer tandplak verwijdert en de tanden en kiezen er schoner door worden dan wanneer men ze met de hand poetst. De kans op het ontstaan van cariës wordt hiermee dus ook verkleind.

Door een tandenborstel te gebruiken met haren die niet te hard zijn kan beschadigingen en bloedingen van het tandvlees voorkomen worden. Vervang bovendien minstens om de drie maanden de tandenborstel. Op die manier worden infecties in de mond eveneens voorkomen. Oefen met de tandenborstel bovendien niet te veel druk uit op de tanden en het tandvlees. Het glazuur en het tandvlees kunnen hierdoor immers worden beschadigd met infecties tot gevolg. Reinig na het gebruik de tandenborstel altijd grondig. Vergeet ook niet de borstel goed droog te maken.

Reacties zijn gesloten.