tanden wisselen

Als baby’s vier tot zeven maanden oud zijn dan krijgen ze hun eerste tandjes. Bij meisjes gebeurt dit meestal eerder dan bij jongetjes. De tanden moeten door het tandvlees heen groeien. Dit kan voor jeuk of pijn zorgen, hierdoor vinden jonge kinderen het prettig om op dingen te kauwen. Meestal gaan er een paar jaar overheen voordat alle tandjes zijn doorgekomen. De leeftijd waarop een kind zijn tanden krijgt lijkt erfelijk te zijn bepaald.

Het melkgebit van een kind is echter niet blijvend. Op ongeveer vijfjarige leeftijd zullen er achter het melkgebit namelijk nieuwe kiezen verschijnen die tot het definitieve gebit van het kind gaan behoren. Langzaam zullen alle elementen van het melkgebit veravngen worden door blijvende tanden en kiezen. Het zogenaamde wisselen van de tanden is begonnen. Het wisselen gebeurt meestal in een bepaalde volgorde. Na het verschijnen van de nieuwe kiezen zijn de voortanden van het kind aan de beurt.

Als eerste zullen de onderste eerste snijtanden wisselen gevolgd door de bovenste eerste snijtanden. De tweede snijtanden onder en daarna boven volgen hierna. Na deze wisselingen is er nu een periode van rust voor het gebit gekomen die ongeveer twee jaar kan duren. Daarna zijn het de onderste hoektanden die gewisseld worden gevolgd door de eerste kleine kiezen boven en onder en de tweede kleine kiezen boven en onder. De bovenste hoektanden volgen hier weer op. Als laatste zullen de tweede blijvende kiezen doorkomen en eventueel de derde blijvende kiezen die in de volksmond ook verstandskiezen worden genoemd.

Reacties zijn gesloten.