sealen

Om tanden en kiezen tegen gaatjes te beschermen kan men de gebitselementen sealen wat ook afdichten wordt genoemd. Kiezen met diepe groeven zijn met name erg lastig om goed te poetsen. Juist op dit soort plaatsen kunnen mondbacteriƫn welig tieren. In sommige gevallen kunnen tanden en kiezen dusdanige groeven gaan vertonen dat een tandarts besluit om de diepere lagen met een sealant op te vullen.

Een sealant is van een snel drogende plastic lak gemaakt. Door tanden en kiezen op deze manier af te dichten worden ze goed beschermd tegen het ontstaan van gaatjes. Kiezen kunnen worden geseald vanaf het moment dat ze zijn doorgekomen. Pas doorgekomen kiezen zijn bovendien gevoeliger voor gaatjes dan de al wat oudere kiezen. In de meeste gevallen worden alleen de blijvende tanden en kiezen geseald maar in uitzonderlijke gevallen gebeurt het ook bij elementen van het melkgebit.

De behandeling om tanden en kiezen te sealen is geheel pijnloos. Het enige vervelende aan de behandeling is het lang open moeten houden van de mond. Tanden en kiezen dienen namelijk helemaal droog te zijn voordat het plastic laagje op het gebitselement kan worden aangebracht.

Het gebitselement wordt schoongemaakt en droog geblazen met een luchtspuit. Dan wordt de tand of kies geƫtst om het oppervlak ruwer te maken. Dit gebeurt met een zuur middeltje dat een beetje vies smaakt. Weer wordt het element schoon en droog gemaakt waarna het sealant wordt aangebracht. Meestal droogt de lak zelf maar er kan ook een blauwe lamp voor worden gebruikt.

Reacties zijn gesloten.