rotte tanden

Van alle volwassen Belgen heeft twaalf procent te kampen met een ernstige tandvleesaandoening. Bij de groep mensen van veertig jaar en ouder zijn tandvleesontstekingen de belangrijkste oorzaak voor het verlies van tanden en kiezen. Veel mensen weten echter niet hoe ze geïrriteerd tandvlees moeten herkennen. In tegenstelling tot geïrriteerd tandvlees is gezond tandvlees roze van kleur. Wanneer het een rode kleur heeft dan wijst dit op de aanwezigheid van een irritatie. Nog een indicatie voor geïrriteerd tandvlees is het bloeden ervan. Gezond tandvlees zal namelijk niet gaan bloeden tijdens het poetsen of het flossen. Tandvleesbloedingen zijn meestal het signaal dat er iets niet in orde is.

De grootste bedreiging voor het tandvlees is de aanwezigheid van tandplak. Door de aanwezigheid van tandplak kan het tandvlees gaan irriteren en de tanden beschadigd raken. In het tandplak zitten immers schadelijke bacteriën die de tanden aantasten. Op jaarbasis verliezen er meer mensen hun tanden door ontstekingen van het tandvlees dan als gevolg van cariës (gaatjes).

Door de infectie van het tandvlees kunnen schadelijke bactereien gemakkelijk ook de tand aan gaan tasten. Ze kunnen doordringen tot de tandwortel en vandaar de tanden infecteren. De tanden rotten dus als het ware vanaf het tandvlees.

Dit is te voorkomen door de tanden goed te verzorgen en bovendien regelmatig voor controle een tandarts te bezoeken. Aangetaste tanden kunnen dan op tijd worden hersteld en de kans dat ze gaan rotten hierdoor wordt sterk verkleind. Rotte tanden zullen ook minder vaak verwijderd moeten worden omdat ze pijnklachten veroorzaken.

Reacties zijn gesloten.