orthodontie

Het specialisme van de tandheelkunde dat zich bezighoudt met het optimaliseren van de stand van de kaken en het gebit wordt orthodontie genoemd. Dit probeert een orthodontist te bereiken door het gebruik te maken van beugels. Het woord orthodontie komt van de Griekse woorden orthos en odontos die respectievelijk recht en tand betekenen.

De invloed van orthodontie in het dagelijks leven is te zien aan mensen die een beugel dragen, Door het gebruik van die beugels wordt er, met behulp van haakjes en elastiekjes, een permanente druk- en trekkracht wordt uitgeoefend op verschillende elementen van het gebit. Hier wordt mee doorgegaan tot de gewenste stand van de tanden en kiezen is bereikt. Plaatsing een beugel zal altijd door een orthodontist moeten gebeuren.

Orthodontie kwam al ver in het verleden voor. Dit laten enkele historische feiten duidelijk zien. De Etrusken, die van de 8e tot de 4e eeuw voor Christus in midden-Itali├ź leefden, hadden al beugels die van goud waren vervaardigd. In 1728 geeft de Parijse tandarts Pierre Fauchard voor de eerste keer een beschrijving van een vastzittende beugel. Vanaf 1900 bestaat orthodontie al als specialisme in de Verenigde Staten. In 1902 wordt de uitneembare beugel, die officieel de activator heet, door de bekende Franse mondarts Pierre Robin voor de eerste maal beschreven. In die tijd werd deze beugel echter niet van plastic maar van rubber gemaakt. Door de Amerikaanse orthodontist Edward Angle werd in 1911 de voorloper van de huidige vaste beugel met slotjes op de tanden en kiezen, ge├»ntroduceerd.

Reacties zijn gesloten.