ontstoken tandvlees

Veel mensen ontdekken ontstoken tandvlees vaak aan bloedend tandvlees tijdens of na het poetsen. Verder kan de rode kleur en de zwelling van het tandvlees een aanwijzing zijn voor de aanwezigheid van een infectie. Welke reden er ook aan de tandvleesontsteking ten grondslag mag liggen, men mag nooit verzaken om de mond en het gebit goed te blijven verzorgen.

Mondhygiëne kan immers zorgen voor een snellere genezing van de tandvleesontsteking. Men dient zich niet te laten afschrikken door het bloeden van het tandvlees omdat het masseren met een (niet te harde) tandenborstel het tandvlees kan versterken. De bloeding treedt op doordat het tandvlees op dat moment zwak is.

De belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van ontstoken tandvlees is het ontbreken van of een onvoldoende mondhygiëne. Hierdoor ontstaat er tandplak en soms zelfs tandsteen (dit is verhard tandplak). Wordt dit tandplak of tandsteen niet tijdig van de gebitselementen verwijderd dan kan het rond de tanden en kiezen gaan zitten.

Dagelijks goed de tanden en kiezen poetsen is vaak niet voldoende. Men dient ook de ruimtes tussen de gebitselementen schoon te maken en te houden. Hiervoor kan men gebruik maken van tandenstokers, tandenragertjes of van flossdraad. Het beste is om dagelijks bijvoorbeeld te flossen, maar indien dit niet mogelijk is door tijdgebrek of iets dergelijks dan wordt aangeraden tenminste twee maal per week de ruimtes tussen de tanden intensief te reinigen. Is er tandsteen gevormd dan kan men dit niet zelf weghalen maar dient de hulp van een tandarts in te roepen.

Reacties zijn gesloten.