mondhygiëne

Dagelijkse goede verzorging van de mond en alle tanden en kiezen noemt men ook wel een goede mondhygiëne. Om alle tanden en kiezen gezond te houden is het belangrijk dat men een goede mondhygiëne erop na houdt. Hiermee voorkomt men immers het ontstaan van cariës (in de volksmond wordt dit ook wel gaatjes genoemd), tandplak, tandsteen en tandvleesontstekingen.

De meeste tandheelkundige problemen ontstaan vooral door de langdurige aanwezigheid van tandplak. Oude tandplak kan zich namelijk verharden tot tandsteen. Door dagelijks de aanwezige tandplak grondig weg te poetsen en ook de ruimtes tussen tanden en kiezen schoon te maken (met bijvoorbeeld een tandenstoker, tandenragertje of flossdraad) bereikt men een goede mondhygiëne en verkleind men hierdoor de kans op tand- en tandvleesproblemen.

Voor veel mensen is het poetsen van het gebit een onderdeel geworden van hun dagelijkse verzorging. Ze vinden het echter niet nodig, of hebben onvoldoende tijd om ook de ruimte tussen de tanden en kiezen goed te reinigen. Het zou echter wel verstandig zijn om ook hier een gewoonte van te maken. Het geeft niet alleen een schoner gevoel maar zorgt ook voor een gezonder gebit en tandvlees.

Anderen worden afgeschrikt door tandvlees dat tijdens en na het reinigen gaat bloeden. Bloedend tandvlees is echter een teken dat het weefsel nog erg zwak is. Wanneer men gewoon doorgaat met poetsen (met een zachte tandenborstel) en het regelmatig reinigen van de interdentale ruimtes dan zal het tandvlees in korte tijd zich verstevigen en het bloeden minder worden en uiteindelijk helemaal stoppen.

Reacties zijn gesloten.