kunstgebit

Op het moment dat iemand de overstap moet gaan maken van het eigen gebit naar een kunstgebit is dit een hele verandering. Meestal gebeurt het trekken van de tanden en kiezen niet in één sessie. Dit zou een te grote ingreep zijn. Als eerste worden de kiezen en pas op een later tijdstip de tanden getrokken. Soms zitten er wel enkele weken “rusttijd” tussen. Deze rustperiode is nodig voor tandvlees om te herstellen.

Zijn alle gebitselementen verwijderd dan kan het kunstgebit aangemeten worden. Allereerst zal de tandarts een afdruk van de mond maken door de patiënt een soort papje in de mond te geven. Dit papje zal even later hard worden. De afdruk zal als basis dienen voor het kunstgebit. Is er iets waar men bij het eigen gebit minder tevreden over was dan kan dit in veel gevallen worden veranderd bij het vervaardigen van het kunstgebit. Zo kan bijvoorbeeld de kleur van de tanden naar wens worden veranderd.

Vroeger moest men een poosje wachten voordat het kunstgebit gereed was. Tegenwoordig krijgt men gelijk na het trekken van de laatste tanden het nieuwe gebit al geplaatst. Het kunstgebit zit dan als een soort verband om de verse wonden heen. De eerste keer dat men in de spiegel zal kijken, na het inzetten van het kunstgebit, zal dit er enigszins vreemd uitzien. Na een paar dagen ziet het er echter al veel beter uit. De wonden zijn dan wat genezen en men is al een beetje aan het kunstgebit gewend geraakt.

Reacties zijn gesloten.