gouden tand

In vroeger tijden werd goud met name gebruikt om tanden te vullen of te vervangen wanneer ze door tandbederf waren aangetast of zelfs helemaal verloren gegaan. Heden ten dage is een gouden tand eerder als een sieraad te beschouwen. Het gebruik van goud om een tand te vullen komt nog maar sporadisch voor. Er zijn immers goedkopere alternatieven gevonden zoals de amalgaam- en de composietvulling.

Wanneer men besluit om een gouden tand te laten plaatsen dan zijn er twee mogelijkheden. Men kan kiezen om een gouden tand vast in de mond te laten plaatsen of om een uitneembaar exemplaar te laten aanmeten. De uitneembare gouden tand kan dan gedragen worden op momenten dat het de eigenaar uitkomt.

Tegenwoordig is het laten plaatsen van een gouden tand een ware rage onder rapartiesten. Deze groep mensen heeft al langere tijd een voorliefde voor een dergelijk tandsieraad. Maar ook andere mensen in de artiestenwereld lijken steeds meer geïnteresseerd te raken in de plaatsing van een gouden tand. Veel mensen vergeten echter dat trends na verloop van tijd ook weer zullen verdwijnen. Een gouden tand plaatsen vereist daarom wel de nodige bedenktijd. Verder dient men zich af te vragen of het een gouden kroon of een gouden voorzetplaatje zal worden.

In veel gevallen kiest men niet voor een volledig gouden tand (meestal is echter alleen de kroon van goud vervaardigd) maar voor een gouden plaatje dat voor een normale tand kan worden geplaatst. Een dergelijke oplossing kan later namelijk eenvoudig weer ongedaan gemaakt worden.

Reacties zijn gesloten.