gele tanden

Het hebben van gele tanden wordt door veel mensen als storend ervaren. Het gebit is immers een prominent onderdeel van het gezicht. Goede gebitsverzorging kan gele tanden al voor een groot deel voorkomen. De gele verkleuring van de tanden en kiezen wordt immers veroorzaakt door de aanwezigheid van tandplak en tandsteen. Fluoride in tandpasta kan het tandglazuur echter steviger maken.

Overige oorzaken voor het ontstaan van gele verkleuringen op de tanden zijn: roken, te veel koffie, thee en wijn drinken, cariës en tanderosie. Door cariës en tanderosie wordt het tandglazuur namelijk aangetast. Het tandglazuur wordt dunner met als gevolg dat het onderliggende tandbeen beter zichtbaar wordt. Tandbeen zorgt voor een gelige verkleuring van het tandoppervlak.

Sommige mensen nemen hun toevlucht in het bleken van hun tanden. Tijdelijk kan dit een oplossing lijken. Na enige tijd zal de gele verkleuring terugkeren doordat het gebruikte bleekmiddel eveneens het tandglazuur heeft aangetast met alle gevolgen van dien. Goede mondhygiëne lijkt de enige oplossing te zijn in combinatie met niet-roken en een gezonde levensstijl. Zit er tandsteen op het gebit dan kan men een tandarts vragen om deze weg te halen. Meestal is dit een vast onderdeel van de halfjaarlijkse gebitscontrole. Zo’n controle behoort dan ook tot een goede mondhygiëne.

Kortom: supermiddeltjes die beloven de tanden en kiezen witter dan wit te maken richten eerder meer schade aan dan ze goed doen. Tijdelijk heeft men een stralend witte lach maar wanneer het tandglazuur door het bleekmiddel is aangetast dan heeft men een vervelend probleem.

Reacties zijn gesloten.