gaatjes tanden

Wanneer tanden zijn aangetast door cariës dan spreekt men in de volksmond ook wel van gaatjes in de tanden. Deze gaatjes zijn ontstaan doordat bacteriën die in de mond verblijven suikers om kunnen zetten in zuur. Dit zuur tast het tandglazuur aan en dringt op die manier steeds verder de tand binnen. Ook zuur in voeding of dranken kan dit effect op het tandglazuur hebben met eveneens cariës tot gevolg.

Wanneer er een gaatje zit in een tand of kies dan is een snelle behandeling noodzakelijk. De tandarts zal het aangetast deel van de tand of kies uitboren en er een vulling voor in de plaats terugzetten. Zo’n vulling kan bestaan uit amalgaam of uit een witte kunststof.

Voordat de tandarts met het boren begint zal er een klemmetjes op de zieke tand of kies worden geplaatst met een plastic doekje er omheen. Dit doekje vangt het speeksel met de aanwezige bacteriën op zodat het niet in het gebitselement kan komen tijdens en vlak na het boren. Door gebruik te maken van een zeer hard diamantboortje zal het glazuur en een deel van het aangetaste tandbeen worden verwijderd.

Nu kan het vullen beginnen. Voor kleinere vulling zal de tandarts een witte kunststof gebruiken maar voor de grotere gevallen zal meestal een amalgaamvulling worden genomen. Het nadeel van amalgaam is echter dat het minder mooi is en dat sommige mensen ziek kunnen worden van de aanwezige metaaldeeltjes in de vulling. De vulling wordt met een speciale lijm aan de tand vastgezet.

Reacties zijn gesloten.