elektrische tandenborstel

Elektrische tandenborstel zijn onder te verdelen in twee types: oscillerende-roterende en sonische elektrische tandenborstels. De oscillerende-roterende variant maakt een ronddraaiende en heen en weergaande beweging terwijl het sonische type zijwaarts heen en weer bewegen. Oscillerende-roterende borstels hebben een ronde borstelkop in tegenstelling tot de sonische variant die qua uiterlijk het meeste op een gewone tandenborstel die voor handmatig poetsen wordt gebruikt.

Hoewel het poetsen van de tanden met een elektrische tandenborstel een schoner resultaat oplevert mag het interdentaal reinigen van het gebit zeker niet vergeten worden. Tussen de tanden en kiezen kunnen immers etensresten, tandplak en tandsteen zitten. De kans op het ontstaan van cari√ęs en tandvleesontstekingen is daardoor aanwezig. De meeste elektrische tandenborstels (zeker die met een ronde borstelkop) kunnen niet goed tussen de gebitselementen komen om daar te reinigen. Na het dagelijks elektrische poetsen van de tanden is flossen of het gebruik van een tandenstoker of een tandenragertje zeker geen overbodige handeling.

Maar zoals zoveel dingen in het leven heeft ook een elektrische tandenborstel zowel voor- als nadelen. Enkele voordelen van het elektrisch poetsen van het gebit zijn: de juiste poetsbeweging (men hoeft alleen maar te concentreren op de juiste positie van de borstelkop), de kleinere borstelkop kan op meer plaatsen komen, het poetsen gaat gemakkelijker en het gebit wordt schoner dan bij handmatig reinigen. Nadelen van deze methode zijn: de prijs van een elektrische tandenborstel is hoger dan die van een gewone tandenborstel, de elektrische tandenborstels verbruiken stroomt en zijn veel gevoeliger voor vallen en voor vocht.

Reacties zijn gesloten.