composiet vulling

Naast een amalgaamvulling kan men bij de tandarts ook kiezen voor een composietvulling voor het vullen van tanden en kiezen. Wanneer er een voortand gevuld moet worden dan zal deze altijd op een tandkleurige vulling vallen. Meestal wordt er dan gekozen om een composietvulling te gebruiken. Dit is een vulling van kunststof waarin deeltjes glas- of kwartsdeeltjes zijn verwerkt.

Bij het gebruik van een composietvulling wordt er altijd eerst de glazuurlaag van de tand of kies wordt voorbewerkt met een fosforzuurhoudende gel., dit is de zogenaamde etstechniek. Het voordeel van deze techniek is de betere hechting die de composietvulling krijgt aan het glazuur en op die manier bijna onzichtbaar wordt. In veel gevallen wordt er bovendien een verbindingsmiddel aangebracht voordat men de composietvulling plaatst. Nadat de vulling is ingebracht zal men blauw licht gebruiken om deze vulling uit te harden. Na het goed uitharden van de vulling zal deze worden afgewerkt en daarna worden gepolijst.

Composietvulling zullen meestal worden gebruikt wanneer er een voortand gevuld moet worden. De vulling heeft een tandkleur waardoor deze niet of nauwelijks opvalt. Wanneer deze techniek wordt toegepast voor het vullen van kiezen is het noodzakelijk om een sterkere composietsamenstelling te gebruiken in verband met de kracht die op vullingen in kiezen wordt uitgeoefend bij het kauwen. In sommige vallen kan er bij het vullen van tanden en kiezen de voorkeur uitgaan naar composietvullingen in plaats van de meer gebruikelijke amalgaamvullingen. Dit in verband met negatieve reacties van de patiƫnt op stoffen in de amalgaamvullingen.

Reacties zijn gesloten.