cariës

De meest voorkomende infectieziekte ter wereld is cariës (tandbederf). Er wordt geschat dat 96 procent van de wereldbevolking hieraan lijdt. Vroeger was deze aandoening bekend onder de naam tandwolf.

Cariës wordt veroorzaakt door het zuur dat bepaalde bacteriën uitscheiden. Door het eten van suikerhoudend voedsel kunnen de bacteriën de suikers in zuur omzetten wat ervoor zorgt dat de pH in de mond lager wordt. Het zuur dat dan ontstaat zal de oplosbaarheid van het tandglazuur vergroten. Het glazuur lost dus op waardoor er een gaatje in de tand of kies wordt gevormd. De bacteriën die verantwoordelijk zijn voor caries bevinden zich overal in de mond. Bij de ene persoon misschien in meerdere of mindere mate dan bij een ander. De meest geliefde plaatsen van deze bacteriën in de mond zijn de opeenhopingen van tandplak.

Blijft het tandplak dus voor een langere tijd op de tanden en kiezen zitten dan is de kans groot dat deze kunnen worden aangetast door cariës. Aangeraden wordt dan ook om tanden en kiezen na het eten goed te reinigen door te poetsen en flossdraad of tandenstokers te gebruiken.

Is er eenmaal cariës ontstaan dan zal er eerst weinig of niets van te merken zijn. Er zal een doffe witte plek op de tand of kies ontstaan die naarmate de cariës langer aanwezig is steeds meer glazuur oplossen. Na verloop van tijd kunnen er echter wel klachten ontstaan: eerst zullen de tanden gevoeliger worden en later kunnen er zelfs pijnklachten optreden door het ontstaan van gaatjes.

Reacties zijn gesloten.