bloedend tandvlees

Wanneer er een bloeding van het tandvlees optreedt dan betekent dit dat er iets niet goed in orde is met het tandvlees. Meestal is er dan sprake van een irritatie of een ontsteking van het tandvlees. Deze ontsteking wordt meestal veroorzaakt door een gebrekkige of het ontbreken van goede mondhygiëne. De meeste mensen poetsen hun tanden niet goed genoeg of niet vaak genoeg waardoor bacteriën als het ware vrij spel krijgen in de mond.

Zijn er dan ontstekingen ontstaan dan is men nog minder geneigd om de tanden goed te petsen omdat dit pijn tot gevolg kan hebben. Ontstekingen worden op deze manier niet bestreden maar juist verergerd. Het beste kan men in deze gevallen dan ook kiezen voor een zachte tandenborstel met flexibele haartjes die vaak ook voor melktandjes wordt gebruikt. Masseer met zo’n borstel zowel de tand als de rand van het tandvlees.

Het poetsen met een elektrische tandenborstel en het gebruik van flossdraad is bij ontstekingen van het tandvlees sterk aan te raden. Gebruik verder een tandpasta die fluoride bevat tijdens het poetsen van het gebit. Men kan na het poetsen een monddouche gebruiken om het tandvlees te masseren. Gebruik dan een exemplaar waarbij de straalsterkte kan worden ingesteld en vervang nooit een poetsbeurt door een dergelijke tandvleesmassage.

Hoewel een gebrekkige mondhygiëne vaak de oorzaak is kunnen er ook andere oorzaken zijn voor het ontwikkelen van tandvleesontstekingen. Zo kunnen hormonale veranderingen, een verminderd afweersysteem en bepaalde medicatie ook zorgen voor het ontstaan van ontstekingen van het tandvlees.

Reacties zijn gesloten.